Na Beogradskom sajmu, odmah iza hale 4. na samom parking što je ozbiljna zamerka organizatorima, u vrlo neuslovnim prilikama, stešnjeno i u oblacima dima što se vidi na fotografijama, održano je takmičenje u pravljenju riblje čorbe I ribljeg paprikaša pod nazivom DANI ŠARANA, na kojem su učestvovali pobednici lokalnih takmičenja po Srbiji,njih tridesetak. Između ostalih I naš prijatelj Miloš Milošević. Naš favorit Miloš nije pobedio, ali ne može uvek ni da se pobedi.

Žiri sastavljen od profesionalnih kuvara imao je malo drugačije kriterijume od nas, da kažem običnih amatera, kojima se Miloševa čorba zaista jako dopala. Da smo mi (Tihomir Kolović, čovek koji za Srpsko bibliofilsko društvo štampa knjige i ja, Ivan Lazarević) mogli, dali bismo mu pobedu. Uzgred, mi smo doveli i naša dva gosta iz Slovenije koje vidite na fotografijama I koji dele naše mišljenje. Ovim je defnitivno potvđeno da o ukusima ne treba raspravljati.

milos milosevic riblja corba2Ne želimo da kritikujemo žiri, njihovo pravo je neupitno, ali pobednička čorba koju smo i sami probali, više je ličila na bistru supu, a bila je I preljuta.

To nas vraća na "ontološko" pitanje šta je u stvari riblja čorba i gde su granice učešća ukusa ribe i začina u ukupnom ukusu.
Ali, bilo kako bilo, Milošev recept za riblju čorbu treba probati. Sigurni smo da se onaj ko ga bude probao neće pokajati.

Saradnik sajta KUVARANCIJE - Ivan Lazarević

Podelite na društvenim mrežama