Dagnje, mušlje, mušule, školjke? Otkud to u Novom Sadu? Naravno da nisu iz Dunava nego iz jedne od prodavnica ribe u koju stižu sveže školjke jednom nedeljno.  Za divno čudo, stvarno i jesu bile sveže i mirisale su na more. Kako to jedna novosađanka priprema morsku hranu (a da to nisu plodovi tora i Panonskog mora), u nastavku.

Iako retko kupujem plodove mora, ovog puta sam napravila izuzetak, jer se u poslednje vreme stvarno mogu kupiti sveži. Osim toga, ovo je samo recept po sećanju na ukus i izgled onoga što možete videti i probati negde pored mora, moja varijanta buzare, što znači da je obavezan dodatak mirisne, dimljene slanine.

Potrebni sastojci:

  • 2 kg dagnji,
  • 50 g dimljene slanine (ne treba mnogo, samo malo tek da zamiriši jelo),
  • 1 mladi crni i beli luk,
  • maslinovo ulje,
  • 2 dl vina,
  • sveži začini: peršunov list, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica,
  • 1 crvena ljuta papričica,
  • biber.

Napomena: uz školjke možete poslužiti barenu testeninu ili u tečnost koja je ostala u šerpi umakati prepečeni stari hleb. U svakom slučaju, šteta da se ta supa baci i treba je posrkati što je pre moguće. So za ovo jelo nije potrebna jer su dagnje same po sebi slane, dodavanjem soli možete samo presoliti celo jelo.

Školjke operite i očistite od algi i trave. Sve one koje su otvorene bacite jer to znači da su odavno umrle, odnosno nisu žive i sveže.

U velikoj i dubokoj šerpi, na malo maslinovog ulja kratko propržite slaninu isečenu na kockice i crni i beli luk. Kada luk zastakli, sipajte vino iseckane začine i odmah dodajte i dagnje. Malo ih promešajte i poklopite. Kuvajte na srednjoj temperaturi, jednom do dva puta promešajte, dok se školjke ne otvore, što je nekih desetak minuta. Nakon tog vremena šerpu otvorite i kuvajte da se supa ukuva. Školjke koje se nisu otvorile, bacite, one takođe nisu dobre.

Jedan od načina posluživanja školjki je sa skuvanim rezancima - preko kuvanog testa prelijte supu, tečnost koju su koju su školjke ispustile i dodajte skuvane školjke. Drugi načine je da školke pojedete, supu pokupite hlebom

dagnje na buzaru 2

dagnje na buzaru 5

dagnje na buzaru 9

dagnje na buzaru 13

dagnje na buzaru 15

Podelite na društvenim mrežama