Kao što sam već rekla u grupi Kuvarancije na Fejsu sigurna sam da znate onaj izraz "vid'la žaba da konje potkivaju, pa i ona dig'la nogu."? E tako i ja, nisam mogla da odolim a da ne kupim cvet tikvice, iako to nisam nikad jela, iako nemam pojma šta ću s njim, ali videla sam na TV-u da ih pune i pohuju... pa rekoh da probam i ja nešto da napravim od tog cveća.

Hvala vam na komentarima, dobila sam i savete i recepte.  Iako su predlozi za punjenje cvetova bili sa različitim sastojcima, svaki je za rezultat imao cveće punjeno (nečim) i ispohovano prženo u mnogo ulja. Ne sumnjam da je tako i najukusnije, ali trudim se da izbegavam prženu hranu, a osim toga, pohovanje i pečenje u rerni sam odavno usavršila.

Ne znam kako i zašto se neko prvi setio da puni i pohuje cvetove tikvica (verovatno neko ko je otkrio da pojedini cvetovi ne daju plod). Jesu veoma dekorativni, tj. veoma lepo izgledaju... ali moram da kažem da je to od njih sve.

Ne znam ni sama šta sam očekivala i zašto sam mislila da cvet tikvice može imati drugačiji ukus i miris od samog ploda tikvice. Verujem da svi znate kakvog je ukusa tikvica - nikakvog. Tačnije, tikvice imaju ukus onoga sa čime ih spremate. Da me ne shvatite pogrešno, ali možda baš zbog tog njihovog "neukusa" i volim tikvice. Zašto? Zato što svaki put kada ih kuvam, pečem ili šta god već da radim sa njima mogu imati drugačiji miris i ukus ili izgled. Čini mi se da su uz krompir najzastupljenije povrće u mojoj kuhinji.

Ako možete, tj. imate gde da kupite cvetove tikvica, ili ako možda sami gajite tikvice, nemojte propustiti priliku da ih probate napuniti, kao što sam to ja uradila kozjim sirom.

  • 10 cvetova tikvica,
  • 10 kašikica narendanog tvrdog, starog kozijeg sira (otprilike za svaki cvet po jedna do dve kafene kašikice što zavisi od veličine cveta),
  • 1 jaje,
  • malo iseckanog peršunovog lista (ili bosiljka),
  • maslinovo ulje,
  • malo prezle,
  • so i biber.

punjeni cvet tikvice presan2

Priprema:

Cvetovima tikvica pažljivo izvadite tučak da se ne raspadne sve. Nema veze ako cvet i malo pukne sa strane to mmožete uviti posle, bitno je da ne probijete onaj donji kraj, da se cvet ne raspadne sasvim. Cvetove dobro operite tekućom vodom, proverite da nema bubica, ili nekih drugih neželjenih sastojaka koji bi vam mogli pokvariti uživanje u jelu.

Jaje dodajte u sir, posolite pobiberite, dodajte i naseckani peršunov list i sve dobro promešajte. Ovom smešom pažljivo punite svaki cvet tikvice. Krajeve cveta umorajte da dobijete kao neki paketić ili bombonu od celofana.

U tepsiju obloženu papirom za pečenje poređajte punjene cvetove. Cvetove premažite maslinovim uljem, a ako želite da imaju krckavu koricu pospite ih hlebnim mrvicama, tj. prezlom.

punjeni cvet tikvice pecen

Pošto sam pravila i sa i bez mrvica, krajnji rezultat je manje više isti, tako da možete birajte da li ćete dodavati prezlu ili ne.

Takođe sam u nekoliko cvetova dodala i par sitno iseckanih suvih vrganja (zahvaljujući Milki). Taj ukus i miris je već nešto što ne može da se nazove uobičajenim i to je taj "čarobni dodatak" kojim jedno sasvim obično jelo od cveta tikvice postaje sasvim posebno i nešto što zavređuje pažnju.

Tepsiju sa punjenim cvetovima tikvica stavite u rernu na 250°C i pecite nekih desetak minuta.

Podelite na društvenim mrežama