Ovde nije reč o slatkim narandžastim bundevama (iako i one mogu da se pripremaju kao slana jela), ovde su u pitanju "velike tikvice" ili tikve.  Šta može od njih da se pravi? Može uglavnom isto kao i od mladih tikvica, ali im je potrebno malo duže kuvanje ili pečenje.

Za tikvice važi isto što i za paradajz, a to je da botanički pripadaju voću, ali kulinarski povrću. A moje laičko objašnjenje ove "pojave" je da ova dilema nastaje prvenstveno zbog toga što se voćem naziva sve ono što predstavlja plod biljke. U povrće (bar botanički) spada sve ostalo, kao što je korenje, lišće, stabljike, cveće... Kako god ih (ne)botanički delili, za mene su one idealno letnje ili jesenje povrće koje može da se priprema na 1001 način.

Čušpajz ili varivo od tikvica (ili bundeve) je uz pohovane tikvice i punjene tikvice jedno od čestih jela koje pripremam. Tako i kad kažem čušpajz, to nije samo jedna vrsta - postoji par varijanti čušpajza od bundeve.  Zbog svoje pristupačnosti, tj. rasprostranjenosti na ovim prostorima i niske cene, tikvice su vrlo zahvalno povrće za kuvanje. Znam da mnogi ne mogu da zamisle da za ručak dobiju jedno ovakvo jelo i to bez mesa. Srećom kod mene se sve jede (manje ili više), tako i čušpajz od bundeve često preko leta bude na jelovniku - nekad uz meso, a nekada ne. U slučaju kada je bez mesa onda pravim zavijače.

Da li znate šta su zavijače? Pošto se jedno isto jelo, u različitim krajevima različito zove, moram da napišem i objašnjenje, koje se odnosi na načine pripreme starog hleba:

1. Prezla - kada se stari i osušeni hleb samelje i koristi za pohovanje;

2. Prženice - kriške starog hleba su se nekad pekle na plotni šporeta, a to je ono što se u današnje vreme zove tost;

3. Moče - kriške starog hleba pržene na masti od pečenja ili kobasice ili na običnoj svežoj masti (ovo nikad nisam volela, jer mi je bilo jako otužno, ali sam oduvek volela da umačem svež hleb u mast od pečenja ili da mažem ohlađenu mast na hleb);

5. Hleb u jaje ili pofezne - kriške starog hleba se prvo potope u umućena jaja i mleko i onda se peku na masti;

6. Zavijače - kriške starog hleba se "pohuju" tj. umaču u smešu jaja, brašna i mleka (slično testu za palačinke) i onda se peku takođe u masti,  idealne i uz čušpajz od šapanata

7. a ako vam i pored svega ostane hleba, možete otići na pecanje i koristiti ga kao primama za sitnu ribu. ;)

Moj muž zavijače ne voli, jer mu je to "testo sa testom", a ja... kao što sam više puta spominjala obožavam testa i to mi uopšte ne predstavlja problem. I još jedna napomena za sva "starinska" jela je obavezno da se pripremaju na ili sa svinjskom masti.

Čušpajz od bundeve sa paradajzom

  • 1 velika svetlo zelena ili tamno zelena bundeva (zavisi od veličine, ali one su uglavnom oko 1 kg)
  • 1 veći crni luk,
  • 1 l soka od paradajza,
  • mast,
  • so, biber
  • i za zapršku: na vrh kašike masti (ili ulja) toliko da može da se proprži kašika brašna i mlevena slatka crvena paprika.

Bundevu oprati, oguliti je, iseći i izvaditi sredinu sa košticama. Mesnati deo bundeve narendati na krupnije rende, posoliti i ostaviti da odstoji dok se luk ne proprži. Na masti propržiti sitno iseckan luk, da postane staklast, dodati mu posoljene i malo oceđene narendane bundeve. Dinstati nekih desetak minuta i zatim dodati sok od paradajza, posoliti i pobiberiti i kuvati dok vundeve ne odmeknu - otprilike oko pola sata. Kada su kuvane u manjoj šerpici napravite zapršku, dodajte je u kuvane bundeve i kuvajte dok se sve malo ne zgusne. Ovo jelo ne treba da ima mnogo tečnosti, ali treba da bude takve gustine da se jede kašikom. Takođe ako imate gust sok od paradajza ili ako stavljate svež paradajz ne morate ni praviti zapršku.

Ovako skuvan čušpajz najbolje ide sa zavijačama.

Nastavak: Čušpajz od bundeve sa mlekom i belim lukom

Podelite na društvenim mrežama