Čorba od zelja i koprive je jednostavno i jeftino prolećno jelo za koje većinu sastojaka možete sami ubrati u svom dvorištu ili na nekom izletu ili šetnji u prirodi. Priprema ove čorbe je vrlo slična čorbi od koprive.

Tačne mere praktično i ne postoje. Ovo su mere za čorbu koju sam ja pravila, a količina sastojaka zavisi od onoga šta i koliko imate. Kada je sezona mlade koprive, u čorbu najviše stavljam upravo koprivu. Ako nemam sremuša, koristim zelena perca mladog luka, crnog i belog. Zelje koristim kada je baš sasvim mlado, veće listovi zelja koristim za sarmice od zelja sa gljivama ili sarmice od zelja sa mesom.

Potrebni sastojci:

  • 100 g koprive,
  • 100 g zelja,
  • 100 g sremuša,
  • 1 veći krompir,
  • peršunov i celerov list,
  • so, biber i malo ulja.

Priprema:

Koprivu, sremuš i zelje dobro operite i očistite od trunja i suvog lišća. Kada radite sa koprivom koristite gumene rukavice kako ne biste ožarili ruke. Sav zeleniš stavite u šerpu, prelijte kipućom vodom da sve povene i da kopriva prestane da žari. Blanširani zeleniš odmah ocedite i sitno iseckajte. Krompir ogulite i naseckajte na manje kockice.

U šerpu na dno sipajte malo ulja i propržite iseckani krompir. Kada krompir malo omekša dodajte, iseckani zeleniš i nalijte vodom do željene gustine čorbe. Ja kuvam malo ređu čorbu, a vi ako želite možete doliti i manje vode. Stvar ukusa. Kuvajte dok se krompir sasvim ne skuva.

Podvarijante ove čorbe su da na kraju ukuvate rezance, taranu ili neku drugu testeninu. Možete na kraju kuvanja dodati i koju kašiku ovsenih (ili nekih drugih pahuljica). Ako ne želite ni testo niti žitarice na kraju možete dodati samo jedno umućeno jaje ili rovito skuvano jaje, a ako želite kiselu čorbu dodajte malo kisele pavlake ili soka od limuna.

corba od koprive i zelja 2

corba od koprive i zelja 5

corba od koprive i zelja 7

Podelite na društvenim mrežama