Konfi od pačijeg mesa ili Confit de Canard, Duck Confit ili  je dugo kuvano, odnosno prženo meso u masnoći. Nekada se ovakav način pripreme mesa, odnosno prženje u sopstvenoj masnoći, koristio za konzerviranje u vremenima kada nije bilo frižidera, nego su se namirnice čuvale u ostavama ili podrumima, iako se jedan deo mesa oduvek solilo i sušio. Pečeno mesto u "smrznutoj" masti može da stoji i po nekoliko meseci i da se podgreva po potrebi i da bude skoro kao sveže pečeno.

Masnoća i so su odlični konzervansi. Danas nam takav način konzerviranja mesa niije potreban, zašto bismo tako nešto pravili kada se svi dana plaše i uzdržavaju od masnoće? Zato jer je tako pečeno meso izuzetno ukusno, mekano i sočno. Mast u kojoj se meso peklo možete koristiti i kasnije za prženje krompira ili povrća ili nekog drugog mesa u rerni.

Idealan uređaj za opvakvu pripremu je "slow cooker" ili krčko, pogodan za dugo kuvanje na niskim temperaturama. U tome je u suštini i kvaka ovog jela: meso se krčka na temperaturi od svega 70-90°C.

U današnje vreme je ovakav način kuvanja pogodan za slow kuker, odnosno krčko, odnosno veoma dugo kuvanje na niskim temperaturama. Ukoliko imate indukcionu ploču ili rernu u kojoj moežete peći na temperaturama do 100°C, možete i tako pripremati meso.

Šta je potrebno?

  • 1 kg pačijih bataka i karabataka (možete uzeti i celu patku isečenu ili još veću količinu mesa u zavisnosti od broja osoba za koje kuvate),
  • 500 g pačije ili guščije masti,
  • 2-3 lovorova lista,
  • nekoliko zrna bibera,
  • so i mleveni biber.

Napomena:

U zavisnosti od količine mesa ili širine posude u kojoj kuvati, može vam biti potrebno manje ili više masti. Bitno je da otopljena mast bude preko mesa. Računajte i na to da je pačetina masno meso i da će sva potkožna mast iscuriti tokom dugog pečenja. Kao što već rekoh, pošto je ovo hrana koja može da stoji, konfi možete napraviti i od veće količine mesa i ostaviti ga zatvorenog u staklenim teglama, baš kao što se to nekad radilo.

Priprema:

Meso posolite i pobiberite dan ranije i ostavite ga u frižideru. S obzorom da mi ne pravimo meso koje treba da stoji mesecima, mislim da nema potrebe da se previše soli i ne treba da izađu svi sokovi iz mesa. Uvek mi je lepše meso kada je sočnije posle pečenja. Ali to je stvar ukusa, ako volite suvlje meso onda ga više posolite i ostavite ga 2-3 dana u frižideru pre pečenja.

Batake stavite u lonac, dodajte od gore mast, uključite "kuker" i kuvajte na "low" 8-10 sati. Odnosno, uključite aparat ujutru krenete na posao i programirajte da kuva dok se ne vratite kući.

Meso možete poslužiti odmah, a ohlađene komade izvadite iz masti i podgrevajte po potrebi.

duck confit konfi od patke

duck confit konfi od patke 7

Francuzi su pripremu pačijeg mesa u masti doveli do savršenstva, a najpoznatiji region i po pačijem mesu i po konfiju je Gaskonja. Po uzoru na njih gde tradicionalno uz pačji konfi poslužuje kuvano sočivo, isto sam i ja napravila.

duck confit konfi od patke 7

duck confit konfi od patke 7

Podelite na društvenim mrežama