Kolač sa čokoladom, slatkom pavlakom i Ginis pivom koji je ne peče. Mnogi će reći da Ginis nije samo obično pivo, nego da je to jedna od najboljih i najjačih vrsta (ili stilova) piva: Stout ili Guinness stout. To jeste vrhunsko i, za moj ukus, najbolje crno pivo i pivo uopšte. A šta je zapravo "stout"?

Staut je tamna vrsta piva koja se pravi od prženih žitarica slada i ječma, kao i od hmelja, vode i pivskog kvasca. Ovu vrstu piva, osim veoma tamne boje, karakteriše gusta pena i aroma prženog slada, koja podseća na kafu i/ili čokoladu. Staut pivo spada u jaka piva, sa procentom alkohola najčešće između 5 i 10%. U engleskom jeziku reč "stout" i jeste pridev koji označava nešto jako, a prvi koji je tu reč upotrebio za pivo bio je upravo Guinnes, koji je ujedno i najpoznatiji proizvođač ove vrste piva. U poslednje vreme, zahvaljujući pojavi hipstera i kod nas, pojavile su se i mnoge, male, domaće, kraft pivare koje imaju mnogo različitih vrsta piva, pa tako i više različitih stilova stauta, kao i portera (veoma sličan ali je slađi u odnosu na staut). U svakom slučaju, pravi ljubitelji i poznavaoci piva bi vam o svemu ovome mnogo bolje i detaljnije ispričali, ja sam navela samo osnovne i, za mene, najbitnije karakteristike.

Otkud pivo u kolačima? Upravo zbog specifičnog mlečno-slatkasto-gorkog ukusa i čokoladno-kafenog mirisa, stout i porter su idealni za kolače, pogotovo u kombinaciji sa čokoladom i slatkom pavlakom (pogledajte i recept Guinness torta).

guiness kolac 6

Sastojci za koru:

  • 300 g mlevenog plazma keksa,
  • 50 g putera,
  • 50 g otopljene čokolade,
  • 1/2 dl Guinness piva.

U pivu otopite puter i čokoladu. Otopljenu čokoladu sipajte u mleveni keks, promešajte. Ova mešavina treba da bude takve čvrstine da je možete utapkati u kalup za tortu, obloženog papirom ili najlonskom folijom, prečnika 22 cm. Pošto je kolač u stvari čokoladni mus, ova kora je ono što treba da mu da elemnt krckavosti, tako da ona i ne treba da bude previše mekana i vlažna.

Za čokoladni preliv:

  • 100 g čokolade,
  • 5 kašika tečne slatke pavlake,
  • 5 kašika Guinness piva.

Zagrejte pivo i slatku pavlaku i u toj mešavini otopite čokoladu. Otopljenu čokoladu prelijte preko kore od keksa. Stavite u frižider da se čokolada ohladi.

Za to vreme pripremite kremasti sloj kolača, odnosno čokoladni mus:

  • 200 g čokolade,
  • 1/2 l slatke pavlake,
  • 2,5 dl Guinness piva.

Izlomljenu čokoladu stavite u pivo i sve zajedno ugrejte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se čokolada malo prohladi.

Slatku pavlaku umutite u srednje čvrst šlag. Uz neprestano mešanje sipajte otopljenu čokoladu u šlag i sve zajedno umutite. Čokoladni mus sipajte u kalup sa ohlađenim keksom i čokoladom.

Sve stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, što je najmanje 2-3 sata.

Na ohlađen kolač, odnosno mus od čokolade i piva rasporedite penu od 2,5 dl umućene slatke pavlake.

Da ne pomislite da je neka graška, nisam nigde dodavala šećer: keks, čokolada i slatka pavlaka su dovoljno slatki, da dodatni šećer i nije potreban. Koristila sam "običnu" domaću čokoladu za kuvanje sa 45% šećera, ali ako želite da koristite čokoladu sa većim procentom kakaa, kolač će sigurno biti manje sladak ali zato gorči. Na kraju krajeva i to je stvar ukusa, svakako da manje ili više šećera neće promeniti teksturu torte, a od vašeg ukusa zavisi da li ćete je napraviti gorčom ili slađom.

Iako sam sastojke prilagodila svom ukusu, ideja za kolač je sa odličnog sajta sa receptima sa pivom  »LINK »   

guiness kolac 4

guiness kolac 5

Podelite na društvenim mrežama