Prvo sam pomislila da ne bi bilo loše da osušim malo jabuka, ali kada sam pročitala da se one trebaju sušiti po ceo dan u rerni, odustala sam. Međutim, pronašla sam neke recepte za čips od jabuka. Iako na prvi pogled i nema neke velike razlike, ipak ih ima. Sušene jabuke su mnogo suvlje, tvrđe i žilavije. Čips je... kao čips. Krckav, topi se u ustima... naravno teško mu je odoleti i potrebno je mnogo manje vremena da se napravi. Recept koji sam "prepisala" je za čips od jabuka i banana. U ovom mom receptu nema banana, samo domaće obične jabuke.

Sve u svemu, fantastične grickalice. Koliko god da ih u jednoj turi napravite, biće vam malo (pod uslovom da imate samo jedan klasičan šporet i rernu).

U zavisnosti od toga kolike su jabuke potrebno vam je za dve veće tepsije:

  • 5-6 jabuka (svejedno koje vrste, ali što se mene tiče lepše su one malo kiselije),
  • 1 kašika šećera,
  • cimet po ukusu (ako ne volite nije obavezan).

Priprema:

Jabuke isecite na tanke, što tanje kriške. Secite ih ili oštrim nožem ili na trenici. Jabukama pre sečenja možete, ali i ne morate vaditi sredinu sa košticama. To ne igra neku veliku ulogu u ovom receptu.Ono što jeste bitno to je da nasečene jabuke, da ne bi potamnele, stavljajte u posudu sa hladnom vodom u kojoj ste rastopili pola kašikice soli. Kada isečete sve jabuke, izvadite ih iz vode i osušite kuhinjskim papirnim ubrusom. Provereno - jabuke stvarno nisu potamnele.

Kriške jabuka slažite u tepsiju obloženu papirom. Možete ih čak malo i preklopiti jer se one dosta smanje prilikom pečenja. Bitno je da jabuke slažete na papir da se ne bi zalepile za tepsiju.

Jabuke u tepsiji pospite cimetom (ili nekim drugim začinom koji volite) po ukusu i svaku pospite sa prstohvatom šećera. Ako koristite slatke jabuke onda vam šećer i nije potreban.

Najbolje bi bilo ako imate rernu sa ventilatorom da možete staviti više tepsija u isto vreme, jer nije baš isplativo da trošite struju za čips od dve-tri jabuke koliko može stati u jednu tepsiju.

cips-od-jabuka3

Nasečene jabuke, tj. čips, pecite u rerni zagrejanoj na 100°C sat vremena. Nakon sat vremena izvadite tepsiju, okrenite svaku jabuku i vratite u rernu na još 1 sat (ili najmanje 30 minuta). Vodite računa samo da ne pregore, odnosno kontrolišite temperaturu u zavisnosti od toga na kojoj temperaturi pečete, pošto je svaka rerna drugačija.

Posle tog drugog sata, isključite rernu, a jabuke ostavite u rerni da se prohlade. Dok su vruće, jabuke su još uvek malo "elastične", mekane, tek kada se ohlade postaju fantastično krckave.

Ovo je moja preporuka za grickalice uz gledanje nekog filma, utakmice, kartanje... ma savršene su! Ako volite nešto drugačije i pikantno, pogledajte recept za čips od jabuka sa začinima.

Jedini je problem ono što sam rekla na početku, jako brzo nestaju ;)

cips-od-jabuka3

Podelite na društvenim mrežama