Cigara burek ili turski Sigara Böreği. Jednostavno jelo za koje nije potrebno neko veliko kulinarsko umeće, ali je potrebno vreme da bi se napravile ove "cigare-pitice". 

Možete ih praviti kako slane, tako i slatke, sa sirom, krompirom ili mesom i odlične su kao "fingerfood" ili meze. Za njihovu izradu važe ista pravila kao i za bilo koju drugu pitu od tankih kora.

Potrebni sastojci:

  • 500 g gotovih tankih kora za pitu,
  • 600 g sira (ili mesa, krompira, ili bilo kog drugog fila po vašem izboru),
  • ulje za premazivanje,
  • so i biber.

Napomena: ako pravite pitice sa mesom ili krompirom, prvo propržite meso sa lukom, ili propržite krompir. Bolje da budu pečeni/prženi nego kuvani da ne bi u sebi zadržali previše tečnosti.

Kore za pitu presecite na polovinu, svaku polovinu još jednom prepolovite. Svaki kvadrat testa presecite dijagonalno na polovinu tako da dobijete trouglove. Mnooogo trouglova. Izračunajte: ako u proseku u jednom paketu tankih kora od 500 g ima 12-15 kora (što zavisi od njihove debljine), sve pomnožite sa 8 i dobićete ukupan broj cigarica od testa koje treba da napravite (96-120 trouglova). Koliko god da ih napravite delovaće vam kao noćna mora i mislićete da im kraja nema, ali kada se ispeku i kad ih iznesete na sto, nestajaće neverovatnom brzinom (nisam računala kakav je odnos između dužine pravljenja i brzine nestajanja, nisam stigla).

Nego da se vratim na recept: na svaki trougao testa stavite po jednu kašikicu fila. Ako računamo da je 1 kašikica oko 5 grama sira ili mesa ili krompira (+- koji gram) onda lako možete da izračunate i koliko vam je fila potrebno za određeni broj kora. Npr. 15 kora x 8 delova jednako je 120 trouglova, a 120 x 5g = 600g fila.

Svakom trouglu savijte dva ugla i zamotajte kao cigaru. Napravljene pitice slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kada potrošite sav materijal (ako vam pre toga ne dosadi i sve ne izmešate u jednu običnu gibanicu gužvaru), sve pitice dobro četkicom premažite uljem.

Rernu uključite da se greje na 250°C. Možete ih pržiti i u masti u tiganju (ako ste mazohista), ali mislim da je pečenje u rerni mnogo brže, lakše i jednostavnije. U dve velike tepsije možete ispeći sve odjednom (ako imate rernu sa ventilatorom). Tespiju sa cigarete-burekom stavite u zagrejanu rernu i pecite 10-15 minuta ili dok ne porumene i dobiju zlatno braon boju.

cigar burek 1

cigar burek 3

cigar burek 4

cigar burek 7

cigar burek 8

Podelite na društvenim mrežama