Slatko i ljuto, miris habanera i pomorandže... Dobro je što ove vrste voća ima u manjoj ili većoj meri tokom cele godine, doduše manje ili više kvalitetne ili skuplje jeftinije, ali mislim da je za našu vremensku zonu idealno vreme za pripremu ove poslastice početak jeseni, pred kraj sezone domaće sveže paprike i početak sezone južnog voća.

Šta je potrebno:

  • 1 kg očišćene pomorandže,
  • 1 kg očišćene mandarine,
  • 2 limuna,
  • 1 kg šećera,
  • 3-4 samlevene habanero paprike.

chili marmelada 13

Napomena:

Ideja da napravim ljutu marmeladu je je potekla kada sam probala marmeladu Jute Spize, koja je stvarno otrovno ljuta, ali koja je tačnije ljuti slatki gusti sirup, baš kao i Najdželin čili džem.

Ja sam ipak rešila da napravim mnogo blažu varijantu i to u kombinaciji sa voćem. Zašto, zato što bi citrusno voće trebalo da ima svoju kiselinu u kombinaciji sa šećerom i ljutinom da dobijem jedan pikantni namaz, kako za slana tako i slatka jela. U prvom pokušaju mi je ovaj džem ispao previše sladak, ali pošto su me moji upozorili da je meni i tako uvek sve previše slatko, možda je ipak ovaj odnos koji sam napisala najbolji. Osim toga u zavisnosti od slatkoće ili kiselosti voća krajnji rezultat može biti manje ili više sladak. Tako da... stvar ukusa ali mislim da bi sa manje šećera bilo potrebno dodati neki džemfiks, želatin ili neki drugi zgušnjivač. Dakle, ako želite manje slatku marmeladu smanjite šećer na nekih 500-600 g i dodajte 1 kesicu džemfiksa.

chili marmelada

chili marmelada 3

Po želji možete dodati i vanil šećer ili rum ili neki treći začin, ali pošto je, da ponovim, poenta ovog recepta u mirusu citrusa i habanera, ne bih ja tu ništa više dodavala.

Kolika vam je količina neočišćene pomorandže ili mandarina potrebna zavisi od toga koliko im je debela kora što može veoma da varira, tako da obavezno uzmite barem 3 kg neoguljenog voća. Takođe, potrudite se da što bolje skinete unutrašnju belu koru da vam krajnji rezultat ne bude gorak.

Ako želite da pojačate miris možete narendati koru jedne ili više narandži po ukusu.

Ako želite ljući pekmez dodajte još koju habanero čili, jer ni svaka paprika nije isto ljuta, tako da je količina ljute paprike odokativna i prilagodljiva svakom po ukusu. Kao što rekoh na početku, ovaj pekmez treba da ima miris habanera. I nikako nemojte zaboraviti da "obični" narandžasti habanero po Skovilovoj skali ima 100000–325000 SHU.

Priprema:

U šerpu sipajte šećer i samleveno voće i samlevenu papriku. Stavite na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se marmelada ne ukuva, odnosno dok ne dobije gustinu meda.

Skuvanu marmeladu prespite u čiste tegle, dobro zatvorite i koristite po želji.

chili marmelada 10

chili marmelada 11

chili marmelada 16

chili marmelada 6

Podelite na društvenim mrežama