Još jedan od onih mirisa i ukusa detinjstva, sećanje na zimu. Neki bi ovu pitu nazvali i "Vojvođanska česnica", ali za mene je ova ona jedna i jedina i namerno joj nisam dodala nikakav pridev u nazivu. Kako god je zvali, recept jeste za nešto što znam od detinjstva.

Da ne bude zabune i za razliku od baklave, ova pita treba da bude suva i čvrsta i posle pečenja ne zaliva se nikakvim sirupom, vodom ili sokom. Dakle, starinska česnica jeste suva i jeste slatka i bogata orasima, jer oduvek je važila izreka da "nije svaki dan Badnji dan" (ili Božić).

Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu,
  • 500 g oraha (mešavina mlevenih i seckanih),
  • 100 g suvog grožđa,
  • 100 g seckanih suvih smokava (nije obavezno, ali dobro dođu),
  • 5 kašika šećera,
  • 2 pune kašike meda,
  • 1 dl vode,
  • oko 2 dl ulja ili otopljenog putera.

cesnica 2

Napomena: pošto je u pitanju starinski recept, ove mere su za mene neka osnova, ali uvek možete dodati i više oraha ili suvog voća, što zavisi od vašeg ukusa. Takođe, ako spadate u one koji ne vole suvo grožđe (da, ima i takvih), onda potpuno izbacite suvo grožđe, a umesto njega povećajte količinu oraha ili dodajte neko drugo sitno iseckano suvo voće po želji.

Napomena 2: da bi ovo bila "božićna česnica", obično se u nju na polovini slaganja stavi jedan novčić ili dukat, naravno dobro opran pre toga. Onaj ko pronađe novčić, po tom običaju bi trebao da dobije poklon od domaćina/domaćice. Naravno da, kao i za sve ostale  praznike, najviše treba deca da uživaju. Zbog toga onaj ko pravi česnicu obično dobro zna u koji kraj je stavio novčić da bi ga "pronašao" neko od dece.

cesnica 1

Ono što je meni kao "neverniku" interesantno je pokušaj pronalaženja odgovora na pitanje: zašto se uopšte pravi česnica za Božić i šta simbolizuje?

Orasi se smatraju jednom od najstarijih namirnica koje je čovek koristio, smatra se simbolom mudrosti i dugovečnosti, a simbol su i plodnosti. Smokve su takođe simbol plodnosti i mudrosti, ali i života i mira. Grožđe, a samim tim i suvo grožđe su eliksir zdravlja i mladosti. Med... šta tek reći o njemu kada ga čovek koristi od svog postanja? Sve u svemu, uopšte nije čudno što se za početak nove godine i simbol rođenja koriste ove kombinacije namirnica. Ali čak i kada zanemarimo svu mitologiju i simboliku, sastojci česnice su spoj ukusa koji se savršeno slažu!

cesnica 3

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 200°C.

Mlevene orahe i šećer izmešajte. U većoj šolji izmešajte i malo zagrejte med i vodu, dok se med ne otopi.

Suvo grožđe i iseckane suve smokve potopite u mešavinu vruće vode i kašike ruma (ako ne volite rum ne morate ga stavljati) i ostavite desetak minuta da odmeknu.

cesnica 5

U namašćenu tepsiju ređajte po dve kore. Svaku poprskajte uljem. Preko toga pospite, otprilike, šaku mešavine oraha i šećera. Preko oraha pospite malo omekšalog i proceđenog suvog grožđa i smokava.

Sve prekrijte ponovo sa dve kore i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Kad potrošite polovinu kora stavite u jedan kraj već pomenuti novčić.

cesnica 7

Na kraju slaganja treba da budu kore. Pitu pre pečenja isecite na kocke približno iste veličine i prelijte mešavinom ostatka ulja, vode i meda.

Tepsiju stavite u rernu zagrejanu na 200°C, a nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 180 i pecite 20-30 minuta, ili dok se ne napravi lepa zlatno žuta korica.

cesnica 10

bozicna cesnica 6

cesnica 11

bozicna cesnica 11

Pečen kolač, prekrijte aluminijumskom folijom ili krpom i ostavite da se ohladi. I ne samo da se ohladi, najbolje bi bilo da odstoji jedan dan, biće koliko-toliko mekši. Još jedna bitna napomena za krpu: ona treba da je dobro isprana, jer nema gorih kolača od onih koji mirišu na prašak za veš, Lenor, Silan ili Bohor.

I to bi bilo to, barem što se česnice tiče. Sve ostalo je okupljanje porodice, prijatelja ili rođaka... jer, praznici za to i služe ;)

cesnica 3 2

cesnica 12

Podelite na društvenim mrežama