Još jedna verzija ajvara u kojem se paprika ne melje nego cepka. Ovaj recept je nešto između "običnog" ajvara i pinđura (ili pindžura?).

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike,
  • 5 kg paradajza,
  • 200 g sušenog paradajza,
  • 2 kašikice soli,
  • 2-3 ljute paprike (ili po ukusu),
  • par kašika ulja.

Napomena:

Količinu paprika i paradajza prilagodite svojim potrebama, uz napomenu da je ovo dovoljno za dve obične teglice, a sušeni paradajz ovom receptu daje posebnu aromu, odnosno miris.

Priprema:

Paradajz operite, isecite na komade, stavite u šerpu, posolite, dodajte i isečenu ljutu papriku i kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada se paradajz skuva i kada zapremina soka bude otprilike na polovini od početka kuvanja, procedite ga kroz krupniju cetku (ako nemate spravu za pasiranje paradajza).

crni paradajz 12

paprike peperoncini 15

paprike

Crvenu papriku operite i ispecite na roštilju ili rerni, ili na neki treći način koji vam je pristupačan. Ispečenu i malo prohlađenu papriku očistite od semenki i ljuske. Opet moram da kažem da ja papriku ne "pretrpavam" da se upari, trudim se da je očistim što je pre moguće posle pečenja. Zašto? Zato što je pečem na jakoj vatri, dok ljuska ne pocrni. U tom slučaju jako brzo i lako se skida. Kada papriku ostavim da odstoji, ona se više skuva, omekša i onda je mnogo teže očistiti. Osim toga, ako paprika dugo stoji sa potamnelom ljuskom biće gorka. Najbrži način je da paprici pre pečenja izvadite dršku i seme. Tako će vam biti mnogo lalše da je posle pečenja očistite.

Očišćenu papriku cepkajte ili kidajte, razvlačite uzduž na tanke trakice. Pojam "tanko" zavisi od toga koliko imate strpljenja da cepkate: tanje trake više vremena i više strpljenja i obratno ;)

Rernu uključite da se greje na 200°C

U duboku tepsiju sipajte ulja toliko da premažete dno (nije potrebno mnogo ulja) i dodajte papriku, iseckani suvi paradajz i sok od paradajza. Sve promešajte i probajte da li je dovoljno slano ili ljuto. Po potrebi dosolite i doljutite. Ništa više. Ne dodajem šećer jer je paprika slatka. Sirće takođe nije potrebno jer paradajz ima svoju kiselinu.

Tepsiju sa paprikom i paradajzom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj temperaturi (200°C) sve dok tečnost ne ispari. Povremeno sve pažljivo promešajte varjačom, a trudeći se da ne ispolivate (previše) rernu. Za razliku od kuvanja u šerpi, ovo je mnogo brže, jednostavnije i lakše kuvanje ajvara.

cepkana paprika 24

paprika ajvar 8

cepkani ajvar sa suvim paradajzom 3

cepkani ajvar sa suvim paradajzom 13

cepkani ajvar sa suvim paradajzom 11

cepkani ajvar sa suvim paradajzom uvodna

Podelite na društvenim mrežama