Cepkani ajvar, odnosno ajvar od cepkane paprike je isto što i ajvar od mlevene paprike, a možda čak i bolje (ako ima išta bolje od ajvara to su dva ajvara). Tačnije, ovo je još jedna verzija ajvara za koji se paprika ne melje nego cepka.

I kao za taj, mleveni ajvar, osim paprike, malo ulja i soli ne stavljam ništa drugo. Znam da svako ima svoj najbolji recept za ajvar, ovo je moj najbolji recept. Iako sam već objavila recept za cepkani ajvar sa paradajzom ovde, osim paprike, malo soli i ulja, nema drugih dodataka. 

Sastojci:

  • 10 kg sveže crvene paprike,
  • 3 kašikice soli,
  • 4-5 ili mnogo više ljutih paprika, po ukusu,
  • 1 dl ulja.

Napomena:

Količinu paprika možete prilagoditi svojim potrebama. Ali, u zavisnosti od vrste paprike i da li je ta paprika puna vode koja će tokom pečenja ispariti, od 10 kg sveže paprike može da se desi i da dobijete svega 1,5 kg cepkanog ajvara, kao što se meni desilo jednom prilikom. U tom slučaju ponovite proces sa paprikom kupljenom na nekom drugom mestu ili nekom drugom vrstom paprike koja u sebi ima manje vode, kao što možete i mnogo kraće da pržite, odnosno pečete ajvar (u ovom slučaju će biti ređi i vodeniji). Sve su to "sitnice" na koje počnete da obraćate pažnju tek kada dovoljan broj puta napravite ajvar i kada vam iskustvo u njegovoj pripremi može najviše pomoći. Ili ako imate nekog da vas posavetuje, nekog kao što sam ja npr.

Priprema:

Crvenu svežu  papriku operite i ispecite na roštilju ili rerni, ili na neki treći način koji vam je pristupačan. Za mene je najbolja paprika pečena na roštilju. To se pokazalo kao najbolje rešenje. Prvo zato što na žicu roštilja može najviše paprike da se smesti, a drugo zato što od dima paprika dobije poseban miris.

Ispečenu i malo prohlađenu papriku očistite od semenki i ljuske. Opet moram da kažem da ja papriku ne "pretrpavam" da se upari, trudim se da je očistim što je pre moguće posle pečenja. Zašto? Zato što je pečem na jakoj vatri, dok ljuska ne pocrni. U tom slučaju jako brzo i lako se skida. Kada papriku ostavim da odstoji, ona se više skuva, omekša i onda je mnogo teže očistiti. Osim toga, ako paprika dugo stoji sa potamnelom ljuskom biće gorka i dobiće zagoreli miris. A kao najbrži način se pokazao kada paprici pre pečenja izvadite dršku i seme. Tako će vam biti mnogo lakše da je posle pečenja očistite.

paprike

Očišćenu papriku cepkajte ili kidajte, razvlačite uzduž na tanke trakice. Pojam "tanko" zavisi od toga koliko imate strpljenja da cepkate: tanje trake više vremena i više strpljenja i obratno ;)

Rernu uključite da se greje na 200°C

U duboku tepsiju sipajte ulja toliko da premažete dno (nije potrebno mnogo ulja) i dodajte papriku. Sve promešajte i probajte da li je dovoljno slano ili ljuto. Po potrebi dosolite i doljutite. Ništa više. Ne dodajem ni sirće ni šećer.

Tepsiju sa papriko stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj temperaturi (200°C) sve dok tečnost ne ispari. Povremeno sve pažljivo promešajte varjačom, a trudeći se da ne ispolivate (previše) rernu. Za razliku od kuvanja u šerpi, ovo je mnogo brže, jednostavnije i lakše kuvanje ajvara.

cepkani ajvar

cepkani ajvar uvod 3

cepkani ajvar 4

VAŽNO:

U nekim varijantama ovog ajvara su mi predložili da papriku prelivam vrelim uljem, par puta u toku pečenja i da onda ajvar bude mnogo bolji. Probala sam i to, ne sviđa mi se miris prženog ulja. Takođe, sam probala da ga pravim i sa sirćetom. Sirće, ako ga nema mnogo ne može da škodi, ali isto kao i sa uljem, miris sirćeta može da pokvari celu količinu ajvara. Da se razumemo, patlidžan ne ide u ajvar, zato ga i ne spominjem. Zbog svega toga nabrojanog, za mene je jedini pravi ajvar taj u kojem nema ništa drugog osim pečene paprike, soli i već pomenutog "malo ulja" za premazivanje tepsije.

JOŠ VAŽNIJE: Salata ili sos od presne samlevene ili iseckane skuvane paprike nije ajvar. To može da bude salata, sos, umak, preliv sa nekim drugim nazivom, ali to nije ajvar.

Podelite na društvenim mrežama