Kada kuvam, ili pišem o nekim starim takozvanim domaćim jelima, volim da to bude što sličnije nekom originalnom receptu (mada je uvek teško reći šta je original, jer je "originalni recept" različito "originalan" u različitim krajevima). Ali, ono što je isto za sva stara, domaća, obična jela jeste da su jednostavna, ali jednostavna u smislu - bez mnogo začina, dodataka i filozofiranja. Takvo je i ovo jelo.

Negde sam čula ili pročitala (više se i ne sećam tačno gde i kada), da jelo nosi ovakav naziv po bećarima iz nekih starih vremena, koji su se posle burnog noćnog života ranom zorom vraćali kući podnapiti, i iz bašti uz put, skupljali namirnice za svoj jutarnji (a možda i celodnevni) obrok, a to je uglavnom bilo povrće koje se kod nas svuda gajilo, i još uvek se gaji, i koje nije bilo problem uzbrati iz komšijske bašte. Takođe, neka od mišljenja su i da jelo nosi ovakav naziv i zbog svoje jednostavnosti i brzine pripreme. Za one koji možda ne znaju, bećar je momak, neženja, mangup ili uopšte muškarac koji živi bez žene (tur. bekâr ili mađ. betyár - ne znam koje je tačno poreklo, jer sam u nekim rečnicima stranih reči pronašla da je to mađarska reč, a negde opet da poreklo vodi od turske reči, zbog toga bih prepustila tumačenje onima koji to znaju bolje od mene).

becar paprikaš bez pirinča

Ukratko, ovo je jedno vrlo jednostavno jelo, koje se vrlo brzo priprema, a osnovni sastojci su luk, paprika, paradajz, masnoća, so i biber.

Svi ostali sastojci koji mu se dodaju bilo da su u pitanju pirinač, tarana, jaja, krompir, meso ili bilo šta drugo je ono što od ovog jela pravi različite podvarijante kao što su đuveč, sataraš ili mućkalica.

Dakle, evo moje verzije bećar paprikaša:

Količina namirnica je proizvoljna, ne postoji određena mera, ako volite više paprike stavite je više ili dva-tri crna luka ako tako više volite, bitno je samo da najviše bude paradajza zbog njegovog soka.Takođe, paradajz možete oguliti pre nego što ga isečete, ali čak i to ne mora, mada ja više volim kada je bez ljuske.

bećar paprikaš sa pirinčemU šerpi se na masti (ili ulju) kratko proprži sitno iseckan luk, doda mu se na rezance isečena paprika (slatka i ljuta), paradajz isečen na kriške, i jedna šolja pirinča. Sve se posoli i pobiberi po ukusu i kuva se poklopljeno dok se pirinač skuva, a po potrebi ako pirinač upije sav sok od paradajza može se doliti voda, ali najbolje je da se sve skuva u soku od paradajza, a da se ne dodaje nikakva druga tečnost. Ukoliko pravite paprikaš samo sa povrćem, odn. bez pirinča, ostavite da se kuva dok se sos ne zgusne. Na kraju možete dodati i jednu vezicu iseckanog peršunovog lista.

Uz bećar paprikaš, ako u njega ne stavljate ništa od onih već pomenutih dodataka, odlično ide obična proja od belog kukuruznog brašna. I to bi bilo to... brzo, jeftino i jednostavno.

Podelite na društvenim mrežama