Barena paprika, recept za tradicionalnu, klasičnu zimnicu ili salatu od kuvane paprike u sirćetu. Dopada vam se recept? Probajte i barene paprike u senfu.

Ako vam je potrebna veća količina ove salate, proporcionalno promenite mere i prilagodite ih svojim potrebama i ukusima. Meni, odnosno nama je ovo više nego dovoljna količina paprike za jednu sezonu. Na kraju krajeva, treba potrošiti i svu pečenu papriku i ajvar, turšiju,... koje sam napravila i koji mi zauzimaju veći deo zamrzivača, kao i deo terase.

Sastojci:

  • 3 kg sveže mesnate paprike,
  • 1,5 l sirćeta (alkoholnog 9%),
  • 2 kašike soli,
  • 4 kašike šećera,
  • biber u zrnu, piment, lovorov list, karanfilić, seme korijandera.

Napomena:

Vrstu i količinu začina (biber, ljuta paprika i sl.) prilagodite svom ukusu. Ukoliko vam preostane sirćeta nemojte bacati, sačuvajte za neku kasniju salatu.

barena paprika

Priprema:

Papriku dobro operite i izvadite joj seme. Isecite je na manje komade (četvrtine ili polovine u zavisnosti od toga koliko je velika.

U šerpu sipajte sirće, so, šećer i začine i stavite na ringlu da provri. Kada voda provri stavljajte ponekoliko komada paprike i blanširajte najviše 2-3 minuta. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu papriku. Ne treba stavljati sve od jednom jer će sirće, od veće količine hladne paprike, ohladiti i prestati da vri, trebaće više vremena da ponovo provri.

Skuvanu papriku slažite u čiste tegle i prelijte vrelim sirćetom.

Zatvorite celofanom i poklopcem i umotajte u ćebe da se hladi barem 24 sata. Kada se paprika sasvim ohladi sklonijte je na mesto gde i inače držite zimnicu ili je odmah koristite. Napomena, kada otvorite teglu sa paprikom, držite je u frižideru ili na hladnom mestu jer u njoj nema dodatnih konzervanasa, ako izuzmem so, šećer i sirće.

barena paprika 3

barena paprika 5

barena paprika 7

Podelite na društvenim mrežama