Amur (eng. Grass Carp, lat. Ctenopharyngodon idella) je riba iz porodice šarana, biljojed, a poreklo joj je iz istoimene reke. Kod nas je raširena iz mađarskih ribnjaka, a namerno je počela da se poribljava u ribnjacima kako bi držala pod kontrolom razvoj podvodne vegetacije. O ovoj ribi možete više pročitati na stranici ribolovačkog magazina Trofej, a jedan od načina pripreme amura u nastavku.

Iako ne viđam često u ribarnicama ovu vrstu ribe, ne propuštam priliku da je kupim kad god je vidim. Iako je iz porodice šarana, amur nije mastan kao šaran. Meso amura je belo, relativno čvrsto, ali ne suvo kao meso štuke. Pošto se hrani višim delovima biljaka, a to opet znači da ne skuplja hranu po blatnjavom dnu, ima veoma blag miris i ukus. Idealna je da je kombinujete sa različitim začinima i da je pripremate na različite načine. Za moj ukus, odlična riba.

Šta je potrebno za ovaj recept?

  • 500 g svežih šnicli amura,
  • 1 veća vezica sremuša,
  • 250 g svežeg španata,
  • 100 g feta sira (količinu možete povećati ili smanjiti, jer sam u ovom receptu sir koristila umesto soli),
  • malo ulja,
  • so i biber po ukusu.

Španat i sremuš očistite, operite i blanširajte. Ostavite da se sve ocedi od vode. Za to vreme, šnicle, odnosno potkovice amura nauljite sa malo ulja, sasvim malo posolite i pobiberite. Tiganj u kojem ćete peći ribu dobro zagrejte. Amura bez dodavanja masnoće u tiganj, zapecite kratko, po 2-3 minuta sa svake strane.

amur sa zac puterom 2

Oceđeni španat i sremuš sitno iseckajte i dodajte mu na kockice isečen sir. Sve zajedno stavite vatrostalnu činiju (jednu veću ili u dve-tri manje, po jednu porciju). Španat i sremuš nije potrebno soliti jer je feta sir više nego dovoljno slan. Preko španata stavite zapečene šnicle amura.

Činiju stavite u rernu zagrejanu na 250°C i pecite 5-10 minuta, tek toliko da se sir istopi i malo zapeče.

Poslužite odmah.

amur sa zac puterom 5

Podelite na društvenim mrežama