Afrodita_Izabel_AljendeIzabela Aljende - Afrodita, priče, recepti i drugi afrodizijaci (izdanje Narodne knjige). Ovu knjigu sam prvi put kupila pre par godina, tačnije 2005. kada je izašlo drugo izdanje . Zašto kažem prvi put, zato što sam je ponovo kupila ovog proleća, jer sam onu prvu nekom pozajmila, a što je najgore ne znam kome.

 

Pedesete godine su kao poslednji popodnevni sat, kada sunce zađe pa je čovek prirodno, sklon razmišljanju. Što se pak mene tiče, sumrak me navodi na greh i možda baš zato u pedesetim godinama razmišljam o svom odnosu prema hrani i erotici, slabostima tela koje me najviše privlače, mada sam se baš njima najmanje prepuštala.

U ovoj knjizi možete pronaći recepte za veoma egzotična jela, kao i za mnoga uobičajena, a posebno su zanimljive priče o raznim verovanjima u afrodizijačka svojstva u pojedinim delovima sveta: od čokolade, raznog voća i za nas "normalnih" jela, pa do morbidnih i odvratnih kao što su žive hobotnice, razni insekti, ljudska krv i slične grozote.

Pre svega, ovo je ipak knjiga o životu, ljubavi, o našim čulima, sećanjima i uspomenama i naravno sa zanimljivim receptima. Što i sama autorka kaže, hrana nije dovoljna da biste bili zadovoljni i uspešni u seksu, da bi hrana bila afrodizijak potreban je začin koji ne možete kupiti ni na jednoj pijaci, niti u supermarketu, taj začin se zove ljubav. Ljubav je najjači, najbolji i najsigurniji seksualni stimulans, a kao preporuka sledeći odlomak:

...Ništa ne može da zaustavi razbuktalu strast dvoje zaljubljenih. U tom slučaju nisu važni životni problemi, godine, fizička nespretnost ili medostatak mogućnosti, ljubavnici se snađu da bi se voleli, jer je to po definiciji njihova sudbina. Ali ljubav, kao i sreća, dolazi kad je ne zovemo, izbacuje nas iz koloseka, a kad pokušamo da je zadržimo nestaje u magli. Što se njene stimulativne vrednosti tiče ona je luksuz nekolicine srećnika, ali je nedostižna za one koji nisu ranjeni njenom strelom. To nas dovodi do drugog najmoćnijeg afrodizijaka: raznovrsnosti.
Raznovrsnost ponovo razbuktava ljubavnu strast. Time se objašnjava poligamija i neverstvo, koji iscrpljuju. Mudri car Solomon je, osim faraonove ćerke,voleo mnoge žene koje Jehova nije odobravao, ne zbog brojnosti nego zato što su tuđinke...
Kako li je stari Solomon izašao na kraj sa tolikim ženama? Uz mnogo afrodizijaka pri ruci i uz božiju pomoć, hiljadu je ipak hvale vredan broj. Jednom kada mi je u kuću na čaj došlo šest žena, nedelju dana posle toga me je bolela glava... Šta bih ja radila, ne sa hiljadu, već samo sa dva muškarca? Nemam volje za više od jednog ljubavnika u isto vreme, moram da pronađem drugi način da unesem osveženje u svoj ljubavni život...

To kaže autorka ove knjige, a mi ostali? Ljubav ili raznovrsnost ili ...?

Podelite na društvenim mrežama