Jedno od mojih osnovih, nepisanih, do ovog momenta, pravila u pripremi hrane je: sve što može da se peče u rerni, treba peći u rerni. To posebno važi za pripremu ribe, bilo morske ili rečne.

Ideja za ovu kolekciju mi je pala na pamet kada sam videla da je jedan od najčitanijih recepata na sajtu pečena pastrmka u rerni. Očigledno je pečenje ribe u rerni i drugima zanimljiva tema, ne samo meni, i zato su tu ovih mojih 20 predloga.

Ne sumnjam da postoje i oni drugi koji će reći da je pečenje u rerni skupo, da se troši mnogo struje, ali pečenje u rerni ima nekih drugih prednosti u odnosu na klasično prženje u tiganju. Osim što se hrana brže priprema, čime trošite i manje energije, trošite mnogo manje masnoće, potrebno vam je mnogo manje vremena koliko za pripremu, toliko i za pranje isprskanog i masnog šporeta (ili friteze). Kad spominjem brzinu pripreme, svakako je mnogo brže i lakše ispeći par kilograma ribe u jednoj ili dve tepsije istovremeno u rerni nego u tiganju. A još ako koristite i papir za pečenje, dobit je neuporediva.

Da li postoji neko ograničenje, koju ribu možete peći u rerni a koju ne? Ne! Ograničenje je samo vaša mašta, volja i spremnost da neko obično i poznato jelo pripremite na nov način, što podrazumeva ne samo pečenje ribe u komadu, nego i razna riblja jela u kombinaciji sa povrćem.

riba u suvoj paprici1

pljeskavice od sarana 10

 

dimljeni saran na prebrancu 11

pijani saran 11 2

saran sa belim lukom 10

peceni saran rerna 4

peceni melezi u rerni 13

smudj iz rerne sa marinadom 10

filet smudja sa bademom 6

pastrmka iz rerne 3

albino pastrmka u vinu 5

amur sechuan 9

losos pastrmka u foliji2

Losos u testu 12

brancin krompir u rerni

orada na povrcu 8

skarpina u foliji 7

Lokarda limun kapar 7

girice u rerni uvod

sveze sardine sa prezlom limunom 11

Podelite na društvenim mrežama