Jedno od mojih osnovih, nepisanih, do ovog momenta, pravila u pripremi hrane je: sve što može da se peče u rerni, treba peći u rerni. To posebno važi za pripremu ribe, bilo morske ili rečne.

Ideja za ovu kolekciju mi je pala na pamet kada sam videla da je jedan od najčitanijih recepata na sajtu pečena pastrmka u rerni. Očigledno je pečenje ribe u rerni i drugima zanimljiva tema, ne samo meni, i zato su tu ovih mojih 20 predloga.

Ne sumnjam da postoje i oni drugi koji će reći da je pečenje u rerni skupo, da se troši mnogo struje, ali pečenje u rerni ima nekih drugih prednosti u odnosu na klasično prženje u tiganju. Osim što se hrana brže priprema, čime trošite i manje energije, trošite mnogo manje masnoće, potrebno vam je mnogo manje vremena koliko za pripremu, toliko i za pranje isprskanog i masnog šporeta (ili friteze). Kad spominjem brzinu pripreme, svakako je mnogo brže i lakše ispeći par kilograma ribe u jednoj ili dve tepsije istovremeno u rerni nego u tiganju. A još ako koristite i papir za pečenje, dobit je neuporediva.

Da li postoji neko ograničenje, koju ribu možete peći u rerni a koju ne? Ne! Ograničenje je samo vaša mašta, volja i spremnost da neko obično i poznato jelo pripremite na nov način, što podrazumeva ne samo pečenje ribe u komadu, nego i razna riblja jela u kombinaciji sa povrćem.

 

 
Kod ovog recepta jedini komplikovani deo je priprema, tj. otkoštavanje ribe. Ako ovo jelo pravite od isfiletirane ribe povećavate cenu jelu, ali sebi mnogostruko olakšavate posao.

riba u suvoj paprici1

 

Pljeskavice od šarana pečene u rerni

Kao i za prethodno jelo i za ovo je potrebno vreme za otkoštavanje ribe. Moj savet je da kupite veliku ribu od 2-3 kg. Jeste da su takvi primerci masniji idealni za mlevenje i za sočne pljeskavice, a imaju i krupne kosti koje ćete lakše izvaditi.

pljeskavice od sarana 10

 

Dimljeni šaran na prebrancu

Posni prebranac sa dimljenom ribom kao što je šaran, podjednako je dobar kao da ste ga pravili sa dimljenom svinjskom šunkom ili slaninom.

dimljeni saran na prebrancu 11

 

Pijani šaran

Klasika koja se kod nas obično priprema za badnje veče.

pijani saran 11 2

 

Šaran sa orasima i belim lukom pečen u rerni

Aromatično, hrskavo,... delikates.

saran sa belim lukom 10

 

Šaran pečen u rerni

Za mene je ovo najbolji način pripreme šarana. Najbolje od svega je što za relativno kratko vreme možete ispeći veću količinu ribe, a ako je ta riba masnija uopšte nije potrebno dodavati masnoću jer će se peći u sopstvenoj istopljenoj masti. Verujte mi da je takva riba i najbolja - hrskava spolja, sočna iznutra.

peceni saran rerna 4

 

Pečeni melezi (babuške, karaši) u rerni

Za mnoge je ova riba nepoznata i mnogima nije na spisku omiljenih zbog mnogo kostiju. Ali... kada se dobro pripremi i ispeče, možete je grickati kao čips i to je jedno od meni omiljenih ribljih jela.

peceni melezi u rerni 13

 

Marinirani smuđ pečen u rerni

Smuđ je najfinija i najbolja, ne samo rečna riba, nego najbolja riba koja postoji. Bar za moj ukus.

smudj iz rerne sa marinadom 10

 

Smuđ u korici od badema pečen u rerni

Hrskava korica od badema i sočno, belo meso smuđa... vrh!

filet smudja sa bademom 6

 

Pastrmka sa limunom pečena u rerni

Pastrmka je riba koja nema jak miris i ukus i zbog toga je veoma zahvalna za pripremu različitih jela. Uz beli luk i limun odlična.

pastrmka iz rerne 3

 

Zlatna pastrmka u vinu i pirinču

Zlatna pastrmka je, što se ukusa tiče, isto što i obična pastrmka, jedino što se razliku je njihov izgled odnosno boja koja izgleda fantastično u tanjiru.

albino pastrmka u vinu 5

 

Pečeni amur u soja sosu

Amur je riba koja je u naše krajeve stigla sa dalekog istoka. Zbog toga ova kombinacija ribe i soja sosa.

amur sechuan 9

 

Losos pastrmka u foliji

Loso pastrmka je drugi naziv za narandžastu kalifornijsku pastrmku koja je tu boju dobila zahvaljujući vrsti hrane u ribnjacima.

losos pastrmka u foliji2

 

Losos sa spanatom u lisnatom testu

Osim po boji, izgledu masnoće kojom je njegovo meso protkano, u odnosu na "losos pastrmku" pravog lososa ćete sigurno prepoznati po specifičnom mirisu.

Losos u testu 12

 

Brancin sa krompirom pečen u rerni

Ono što je smuđ za rečnu ribu to je brancin (i orada) za morsku ribu. Najbelje, najmekše, najsočnije meso.

brancin krompir u rerni

 

Orada na povrću pečena u rerni

Ako je brancin kralj, orada je kraljica morskih riba.

orada na povrcu 8

 

Škarpina u foliji

Najjednostavniji način pripreme ribe u rerni je upravo pečenje u foliji. Na komad folije sipate malo ulja i dodate začine po vašem izboru.

skarpina u foliji 7

 

Marinirane pečene lokarde u rerni

Riba koja se ne nalazi često na trpezama nas koji živimo na dnu presušenog Panonskog mora, ali baš zbog toga kada vam se ukaže prilika treba je probati.

Lokarda limun kapar 7

 

Pečene girice u rerni

Girice kao pojam brze hrane iz štanicle, kako leti na Štrandu, tako i po mnogim gradovima u svetu preko cele godine. Jedino što ove sardine nisu iz friteze.

girice u rerni uvod

 

Sardine s limunom pečene u rerni

Krckave mirisne, tako jednostavno savršene.

sveze sardine sa prezlom limunom 11

Podelite na društvenim mrežama