Jabuke, rajsko voće, voće mudrosti, saznanja, zabranjeno ili anatemisano voće jer je čak i Snežanu zla maćeha otrovala jabukom. Englezi bi rekli "An apple a day keeps the doctor away",  a čak i kod nas se nekad smatralo da kada grizete svežu, celu jabuku sa ljuskom čistite zube bolje od četkice i paste za zube (ima logike za davna vremena kada četkica i paste nije ni bilo).

Verovali u biblijske legende, bajke i ostale priče i pričice, ili ne, jabuke su kod nas, sigurno najjeftinije i najzastupljenije voće koje možete kupiti na svakoj pijaci, ili marketu, tokom cele godine. Mnogi u svojim dvorištima i baštama imaju barem jedno drvo jabuke. Slađe ili kiselije, žute, zelene crvene, idealne su da ih zagrizete sveže, a odlične su i za slatke kolače kao i slana jela, pogotovo jela od kupusa i mesa.

Mnogi naši najpoznatiji i najomiljeniji domaći i tradicionalni recepti su upravo sa jabukama, a jedan od najčitanijih recepata na sajtu je:

Jabukovo sirće

Ako želite sami da se oprobate u pravljenju sirćeta, a ne znate kako to da uradite kliknite na link: Kako da napravite domaće sirće od jabuke?

Za početak potrebne su vam divlje ili gajene jabuke koje nisu prskane, ili su prskane minimalno (bitno da nisu prskane za vreme sazrevanja).

Potrebna vam je kačica i stakleni balon za odležavanje sirćeta i prostor gde će sirće odležavati. Ako mislite da je to komplikovano i da zahteva previše truda za jedno sirće, uporedite ukus domaćeg i industrijskog sirćeta i onda razmislite još jednom. Mislim da ćete se uveriti da vredi praviti domaće sirće, pod uslovom da imate prostora za to.

jabukovo sirce 

Kod nas u Vojvodini, sledeća 3 recepta sa jabukama vode mrtvu trku za poziciju omiljenog. Koji je vaš favorit?